Društveni dom

čeb8

1984 otvoritev Čebelarskega doma na Izlakah.

Želje po svojem društvenem domu so postale oprijemljive 1979, ko so ustanovili odbor za gradnjo lastnega čebelarskega doma, ki ga je vodil Leopold Sešlar. Zasnovali so precej velik dom, saj naj bi ob imel tudi predavalnico za izobraževanje članov ter predstavitve čebelarstva različnim obiskovalcem. Med predlaganimi lokacijami so izbrali tisto pod Medijskim gradom, tik ob cesti z Izlak proti Kandršam. Sicer pa je bil glavni dogodek leta 1979 in društvene 60-letnice pobratenje s čebelarskim društvom iz Šmihela na slovenskem Koroškem.

V letu 1980 so čebelarji predvsem zbirali gradbeni material in denarno podporo za načrtovani dom. Glavna dela so stekla 1982, končala pa so se dve pomladi kasneje. Prevladujoč način gradnje so bile delovne akcije, saj so našteli skoraj osem tisoč delovnih ur.

20. maja 1984, ob 65-letnici društva, je bil dom, ki ga je načrtoval Igor Ajtič, poseben poudarek pa mu je s poslikavo panjskih končnic dal Franci Kopitar, svečano odprt.

Tega leta je vodenje društva prevzel Dušan Kolenc, ki tako od očeta ni prevzel le ljubezni do čebel, ampak tudi vodenje društva. Število članov se je povzpelo že blizu sto, število njihovih panjev pa je preseglo številko tisoč.

Društvo je svečano proslavilo tudi svoji naslednji okrogli obletnici: leta 1989 so razvili lep društveni prapor, pet let kasneje pa izdali knjižico Čebelarsko društvo Zagorje 75 let, v kateri je Nande Razboršek popisal zgodovino društva. Med omenjenima obletnicama pa so oddali del čebelarskega doma najemniku,ki je v njem uredil gostinski lokal Čebelica.