Valvasorjeva čebelarska pot

Čebelarsko društvo Zagorje je leta 2012 na Izlakah, na pobočju med društvenim domom in kapelo ter ruševinami gradu Medija, uredilo manjši park z Valvasorjevo čebelarsko potjo. Kratka pot je namenjena spoznavanju čebel in njihovega življenja, medu in drugim dobrinam, ki jih naberejo ali proizvedejo čebele. Učna pot nosi ime slovečega učenjaka Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je na gradu Medija preživel otroštvo, v družinski grobnici v graščinski kapeli pa naj bi legel k večnem počitku. In če je Valvasor v svojo Slavo vojvodine Kranjske brez lažne skromnosti natisnil misel, da je sladek sad dela, se lahko čebele še danes upravičeno podpisujejo pod njo.

Kratko a zanimivo popotovanje po parku z učno potjo se začne s predstavitvijo učenjaka Janeza Vajkarda Valvasorja in gradu Medija. Grad je sicer razpadel v razvaline, obnovljena kapela pa ostaja zanimiv spomenik preteklih časov, z vzidanima ploščama pa obiskovalce opominja na nekdanjega imenitnega krajana.

Na Valvasorjevi čebelarski učni poti so postavljene table, na katerih so zapisane zanimive stvari. table so na kratko predstavljene na spletni strani, za ogled celotnih vas vabimo, da nas obiščete.